“Sahnede Sürgün Yaşamlar:

Göçmenlik Deneyimi Coğrafyaları ve Estetik Kendini-Şekilendirme”

Konuşmacı: Dr. Pieter Verstraete (Free University Berlin & University Groningen)

Sürgün olgusu,  Türkiye tiyatrosu manzarasını nasıl şekillendirdi? Kuşkusuz, son on yılda Türkiye’den Avrupa’ya giden sessiz bir sanatçı göçü başladı, ancak Türkiye ile Avrupa arasında yaşanan göçün altyapısı ve tarihi çok daha eskiye dayanıyor. Eylem Ejder ve Reha Keskin’in İBB Atatürk Kitaplığı iş birliği ve ev sahipliğinde düzenleyeceği “Modern Türkiye Tiyatrosu: Kökler, Saçaklar, Uğraklar” başlıklı seminer ve söyleşiler serisinin ilk konuşmacısı olarak yer alacak Verstraete, “Exiled Lives on Stage: Geographies of Migrant Experience and Self-Fashioning” ( Sahnede Sürgün Yaşamlar: Göçmenlik Deneyimi Coğrafyaları ve Estetik Kendini-Şekillendirme” başlıklı bir konuşma verecek. Bu konuşmada Dr. Pieter Verstraete, Berlin Freie Üniversitesi’nde tamamlamak üzere olduğu Marie Skłodowska-Curie projesi bağlamında “Sahnede Sürgün Yaşamlar” araştırmasının sonuçlarını paylaşacak. Yazar (kendi kendine) sürgünün tartışmalı tanımları ve nedenleri, Almanya ve İngiltere’deki destekleyici mekanizmalar, ağlar ve kurumların yanı sıra Türkiye’den sanatçıların son yıllarda gösterdiği farklı işlevler ve dirençli stratejiler hakkında konuşacak.

Yer: İBB Atatürk Kitaplığı Konferans Salonu, Gümüşsuyu / Taksim

Tarih: 3 Şubat 2023, Cuma

Saat: 18.30-20.00

PIETER VERSTRAETE, Berlin’de yaşayan bir tiyatro akademisyeni, kültürel aktivist, dramaturg ve eleştirmendir. Halen Groningen Üniversitesi’nde Sanat, Kültür ve Medya alanında doçent ve Berlin Freie Üniversitesi Tiyatro Çalışmaları Enstitüsü’nde Marie Skłodowska-Curie Araştırma Görevlisidir. Daha önce Amsterdam Üniversitesi, Nijmegen Radboud Üniversitesi, Exeter Üniversitesi ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde konuşmalar ve dersler vermiştir. Avrupa Tiyatro ve Performans Derneği’nin (EJTP) yönetici editörü, EASTAP ExComm üyesi ve Hollanda Kültür Konseyi’nde opera izleme komitesi üyesidir.

Yayınları arasında Performance Research (2010), Theatre Noise (CSP 2011), The Legacy of Opera (Brill 2013), Disembodied Voice (Alexander Verlag 2015) ve Journal of Sonic Studies (2017) gibi dergilerde ses ve ses üzerine çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Protesto ve Türkiye konulu metinleri Jahrbuch Türkisch-Deutsche Studien (V&R Unipress 2014), Praksis (2016), Performance Matters (2018), TRI (2019), Performance Research (2023) dergileri ve Agata Łuksza (2022) ile birlikte hazırladıkları EJTP’nin ‘Aktivizm ve Seyirciliği’ üzerine dördüncü özel sayısında yayınlandı.

Verstaete, aynı zamanda şu kitapların yardımcı editörüdür: Inside Knowledge: (Un)doing Ways of Knowing in the Humanities (CSP 2009), Cathy Berberian: Pioneer of Contemporary Vocality (Ashgate/Routledge 2014), and Theatre, Performance and Commemoration: Staging Crisis, Memory and Nationhood (Bloomsbury/Methuen Drama 2023).

Yazar hakkında daha fazla bilgi için şu adresleri ziyaret edebilirsiniz: https://pieterverstraete.com/ ve https://pieterverstraete.academia.edu/.

Bu araştırma projesi, Marie Skłodowska-Curie hibe sözleşmesi (No 893827) kapsamında Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 Araştırma ve Geliştirme programı tarafından desteklenmiştir.